Mutluluk, sevinç, telaş, korku, endişe gibi çeşitli duyguların birbirine karıştığı bir gündür bebeğin dünyaya gelişi. Aslında çok güzel bir mucizedir bebek, anne için de baba için de.
Dünyaya yeni gelen bebek, annesi tarafından kucaklanmak ve beslenmekten başka bir şey istemeyecektir. Peki ilk doğduğu andan itibaren dünya tatlısı bu minikler nasıl muayene edilmeli, hangi aşamalardan geçirilmelidir?
Bir çocuk doktorunun doğum sırasında bulunması, bebekle ilgili oluşabilecek her türlü komplikasyonları çözümlemek adına oldukça faydalı olacaktır. İlk etapta yani doğumdan hemen sonra bebeğin boyu, kilosu ve baş çevresi ölçülecek, gözleri iltihap kapmaması için koruyucu bir ilaç damlatılacaktır. Ayrıca sık görülmeyen bir kanama hastalığına karşı bebeğe K vitamini ve Hepatit B aşısı enjeksiyonu yapılacaktır.
- Çocuk doktoru bebeği her şey yolunda mı diye her yönüyle muayene edecektir.
- Bebeğin baş çevresini ölçer, bıngıldağı(alnın hemen üstü ) muayene eder,
- Parmağıyla bebeğin damağını yoklayarak damak yarıklığı olup olmadığını kontrol eder,
- Bebeğin kalbini ve akciğerlerini dinler,
- Elini karnına koyarak, iç organların büyüklüklerini kontrol eder ve çalışma seslerini dinler,
- Cinsel organlarını her hangi bir anormallik açısından kontrol eder,
- Bebeğin eklemlerini, bacaklarının uzunluğunu ve birbirine uyumunu inceler. Ayaklarda düztabanlık durumu olup olmadığına bakar,
- Kalça çıkıklığı olup olmadığını kontrol eder,
- Bebeğin sırtını kontrol ederek, omurgasının düz ve yerinde olma durumunu inceler.
Doğumdan 72 saat sonra aile sağlığı merkezindeki ebeniz bebeğinize Guthrie testi yapacaktır. Bebeğin topuğundan biraz kan alınarak, zeka geriliğinin bir nedeni olan fenilketonüri (PKU) araştırılır. Bu hastalığın erken teşhisi zeka geriliğini önleyebilir.
Yeni doğan bebeğin emzirilmesi
Bebeğin doğduktan sonra ilk yarım saat içerisinde bebek hemen emzirilmelidir. Çünkü doğumu takiben ilk bir saat bebek uyanık kalacakken, ardından 2 ile 4 saat arasında uyuyabilecektir. Uyurken de bebeğin emmesi daha zor olacaktır. İlk günlerde süt gelmezse dahi çocuğun emzirilmesi süt akışının sağlanması açısından önemlidir. İlk günlerde gelen daha kıvamı ve sarımsı ilk sütün(kolostrum) bebek tarafından alınması sağlanmalıdır. Bu ilk süt daha fazla koruyucu madde ve hücre içerir. Eğer anne sütü ilk günlerden gelmiyorsa ya da çok azsa yine de emzirmekten vazgeçilmemelidir. Fakat yine de ilk birkaç gün mama verilecekse biberonla değil de kaşıkla verilmesine özen gösterilmelidir.
Sütü arttırmak için enginar, pazı, fesleğen, roka, dereotu, ısırgan otu, semiz otu, havuç, balkabağı, maydanoz, sofraya her daim konulmalıdır. Meyvelerden elma, muz, hurma, armutun kompostoları yapılmalıdır. Süt artışı için rezene çayı da yararlı olacaktır. Ayrıca rezene çayı bebekteki gazı da önleyecektir.